zaterdag 21 november 2015

Advent

Eind november.

De bladeren zijn bijna van de bomen, de dagen worden korter. Van de dagelijkse 24 uur is het nu bijna 15 uur donker. Het daglicht is schaars. Voor veel mensen begint de dag in het donker en eindigt hij zoals hij is begonnen. Als het een regenachtige dag is begint de avond rond half 4 al te vallen. In huis gaan al vroeg de lichten aan. 's Avonds lekker thuis cocoonen, dichtbij de kachel en een kaarsje aan. Het zijn de donkere dagen voor kerst.
Deze tijd van het jaar zijn we weer veel binnenshuis. Bij uitstek het moment om extra aandacht te besteden aan je interieur. Maak het warm en gezellig met lichtjes, dekens en vachten. Home. Een woord waar je heel veel definities op kunt loslaten. Thuis. Ik hoop dat dat voor iedereen vier muren zijn waar je je geborgen voelt. Maar in deze huidige wereld is dat helaas niet voor iedereen weggelegd.

Ik weet nog goed dat mijn moeder, 4 weken voor kerst de kerstster tevoorschijn haalde.
Elke avond ging de ster aan en scheen haar licht als belofte voor wat komen ging.
Advent !
Het betekende dat er nog 4 zondagen kwamen voordat het 1e kerstdag werd. Adventus=komst. Een warme herinnering aan de aanloopperiode voor kerst.

Voor mijn moeder was dat hèt symbool van de kerstgedachte. Niet alleen de overpeinzingen over vrede en welwillendheid van de mens. Maar ook de aanloop naar hèt feest. De viering van de geboorte van Jezus.
Zelf heb ik die mooie gewoonte van haar niet overgenomen. Niet met een brandende kerstster. Maar Advent gaat ook hier niet onopgemerkt voorbij. Vanaf december veel lichtjes in huis. Eigenlijk al vanaf begin november. Bijna elke avond gaan de kaarsjes en kleine lichtjes aan. En eind november hangt er een berkentak met lichtjes en groen voor de tuindeuren in de keuken. Ons begin van Advent.


Hier in huis geen kerstboom. Maar de versiering van de openhaard is elk jaar de grote uitdaging. Het middelpunt in de kamer waar 's avonds lekker warm het vuurtje brand. Elk jaar wordt hier met heerlijk geurend dennengroen, lichtjes en ander kerstgebeuren een heerlijk knusse plaats gemaakt. De laatste jaren geen kerstballen of ander bling bling. Nee vooral niet traditioneel. En helemaal niet te uitbundig, want eenvoud siert. Maar met natuurlijke materialen zoals hout, takken dennengroen, berkenschors en kaarsjes.

Dit jaar is er al in de zomer een idee voor kerst 2015 geboren. Bij een oud-collega van mij man vond ik deze zomer een prachtige oude lijst. Bij Bram moet ik niet elke week komen. Zijn brocante winkel en werkplaats met oude bouwmaterialen is voor mij altijd een grote inspiratiebron. Inherent hieraan is de lege beurs bij thuiskomst. Buiten de Vesting net even buiten het mooie Kampen is echt een ritje waard.

Toen ik de lijst zag was ik gelijk verkocht. Meestal zijn ze goud of zilverkleurig. Maar deze was mooi mat en sober van kleur. En de afmeting was helemaal een treffer. Want, gróót! Deze zou, in al zijn eenvoud, prachtig staan op de schoorsteenmantel. Met een dunne guirlande van fijne pinus en hele kleine lichtjes was er al kerst in mijn hoofd. Hoewel het nog lang niet zover was en de wintertijd niet mijn ding is, keek ik al reikhalzend uit naar kerst. Heel goed wetend en zes jaar geleden aan den lijve ondervonden, dat tijd je gegeven moet worden. Kerst is altijd mijn hoogtepunt. Kerst is voor mij de gift van de geboorte en het leven. Want het leven kan zomaar anders zijn.

Nu is de tijd gekomen om ons langzaam aan voor te bereiden op kerst. Het 'groen' van de blauwe spar heb ik nu wel eens gezien. Dit jaar wordt het alleen maar pinus. De lange naalden van deze den staan mooi gebundeld bij elkaar. Soms in grote kwasten maar de fijne variant is wat subtieler. Het is wat grilliger dan een gewone dennentak. Een mooie structuur in een wat sobere stijl.
De botanische plaat van de pinus kan ook mooi als decoratie voor kerst fungeren. Een grote tak Pinus in de oude lemen pot. Hier en daar een waxinelichtje ertussen en de sidetable is klaar.

De oude lijst staat nu op de schouw. In de lijst heb ik van pallethout een bord gemaakt met een rendier silhouette. Met verf en soft wax van Annie Sloan is dit heel eenvoudig te maken. Het rendier heb ik met antraciet op het kale pallethout geschilderd. Daarna heb ik het kale hout bewerkt met witte soft wax. Om het hout donkerder te kleuren hierna met dark wax bewerkt. Nu kleurt het hout wat meer mee met de lijst. 

 


Met vriendinnen gaan we begin december naar een workshop bij La Rose in Uddel. Tijdens een dagje woonwinkels raakten we hier verzeild. In gesprek met de eigenaar werden we gewezen op de mogelijkheid voor workshops en high tea's. Op de vraag wat ze zoal tijdens workshops maken kwam een verrassend antwoord. Dat mag jezelf weten ! Je mag een avond aan de slag met een zelf bedacht ontwerp. Zij zorgen dat materialen aanwezig zijn en helpen je met het maken van jouw item. Zij bieden dus de mogelijkheid om iets geheel naar eigen wens te maken. Dus niet een workshop waar iedereen hetzelfde maakt. Natuurlijk hebben ze voorbeelden waar je uit kunt kiezen maar een eigen wens of idee is voor hen ook een uitdaging. In overleg is alles te maken. Uddel is niet naast onze deur maar de uitdaging is de afstand meer dan waard.

Hier ga ik een guirlande en twee kleine kransen op draad of een dunne tak maken. Alles van fijn pinus en niet vol gepropt maar los en dun.


En wat zeker ook op tafel komt te staan is een kerstboomtakje in een vaas of pot.
Heel simpel maar prachtig in zijn eenvoud.De uiteindelijke resultaten hoop ik in december met jullie delen.

Oh ja.
Nog wat leuke ideeën voor in een kerstboom:
- Kleine lijstjes van Madame Stoltz met een familie foto of leuke kerstwens. Zo wordt het een heel persoonlijke kerstboom.
- Jute touw met kleine vlaggetjes van koper-maskingtape.
- Kleine eenvoudige bruine labeltjes met lieve tekst.
- Of alleen maar hele kleine lichtjes in al zijn simpelheid.


Op Pinterest : 
~ Rustic country living christmas*~ vind je nog veel meer leuke kerst-ideeën.

Fijne Adventtijd toegewenst !


Plaats een reactie onder dit blog.
Wat vind je van dit blog? Heb je ideeën opgedaan?
Reageren kan door
onderaan dit blog te klikken op het potloodje.
Het wordt zeer gewaardeerd !