vrijdag 12 februari 2016

De kunst van Oude Meesters.


                                                                Plas bij Loosdrecht - Willem Roelofs

Het nieuwe jaar is inmiddels al een aantal weken op streek. De drukte en gezelligheid van de feestdagen zijn weer voorbij. Tijd om de boel in de woonkamer weer eens flink op te schudden. De lente laat zich buiten nog in geen velden of wegen zien. Dus moeten we de wintermaanden februari tot half maart zien door te komen met grijze, natte dagen. Af en toe heb je geluk want dan zie je de zon. Februari is voor mij en ik denk voor velen, de meest deprimerende maand in het jaar die er is. Wordt hij onderbroken door een weekje (wintersport-)zon dan is het goed te doen. Maar ontbreekt deze opsteker in het voorjaar dan zit er niks anders op, dan heimelijk verlangen naar het voorjaar en deze maanden lijdzaam uit te zitten. Voor ons dit jaar geen witte hoge bergen. Dus gaan we het in huis nog maar weer eens extra knus maken.

  
De oude lijst met het silhouette staat nog steeds voor de openhaard. De guirlande van eucalyptus is mooi ingedroogd. Ik had bedacht dat na de winter, zo eind februari/half maart in de oude lijst van Hans Lenteman (1876-1953) maar eens een oud doek gezet moest worden. Iets met een voorjaarstafereel. Hoe ik weet dat de lijst bij een schilderij van Lenteman hoort? Nou dat zal ik je vertellen, dat zit zo.


Eigenlijk is deze lijst bedoeld om horizontaal op te hangen. Aan de lange zijde zit namelijk een blikje waarop de naam Hans Lenteman staat. Op internet is een foto te vinden van 'mijn' lijst mèt schilderij van Hans Lenteman. Tenminste, die zou het geweest kunnen zijn. Waar het doek gebleven is? Geen idee? De eigenaar van de brocante winkel waar hij is gekocht wist het mij ook niet te vertellen. Wel dat de lijst is gemaakt van gips op hout. Ook wees hij mij op de mooie details. Het is min of meer een 3D-lijst.
Ha, ja z'n tijd ver vooruit ;-) Er zijn lusjes van gips op de lijst gemaakt die de lijst diepte geven. Hoewel er twee hoeken zijn waar een barst doorloopt zit de lijst toch stevig in elkaar omdat het onderliggende hout verstevigd is in de hoeken waardoor alles op zijn plaats blijft.
Hoewel, stevigheid is hier een relatief begrip. Want wat is stevigheid ? Als de lijst leeg is en deze afmeting heeft.

 
 
Bij verplaatsing van de lijst ben ik, o zo voorzichtig. Er zou toch maar eens ergens een hoekje beschadigen of lusje afbreken. Dat zou jammer zijn.

De lijst vraagt dus straks om een mooi stil leven van het voorjaar. Al speurend naar ideeën op mijn Pinterest bord (Rustic Living by GJ) kwam ik op het idee om een echte 'Oude Meester' te gebruiken. Want die mooie oude schilderijen van toen vind ik prachtig. Op de site: Rijksstudio, van het Rijksmuseum kun je heel veel mooie oude werken downloaden. Je kunt de afbeeldingen voor allerlei dingen gebruiken.

 
 
Wat vindt je hier een eldorado aan beelden om mee te variëren. Al die museumstukken liggen hier voor handen en waar je zelf van alles mee kunt maken. Een creatieve geest slaat ervan op hol. Prachtig die schilderijen met al die mooie oude kleuren en kleine details. Zo kun je op die site bijvoorbeeld zelf een uitsnede maken van een mooi detail uit een schilderij. Wat je dan kunt gebruiken om er van alles mee wilt maken.

  
  Uitsnede van detail:

Schilderijen van overdadige boeketten zijn ook zo mooi. Die ouderwetse boeketten met bijzondere tulpen opgemaakt als weelderige bloemstukken. Prachtig tot in de kleinste details. En daarnaast al die leuke kleine dingetjes die je pas ziet als je wat langer kijkt. Bijvoorbeeld een dode kikker, een gezicht op een vaas of een klein spinnetje. De oude kleuren van al die mooie werken inspireren tot allerlei moois. Geweldig! Een dag (of twee) Rijksmuseum staat al een tijdje hoog op mijn verlanglijstje maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen.


Het is dat ik er het geld niet voor over heb maar ik zou het prachtig vinden om een mooi groot canvas doek aan de muur te hebben. Zo'n kaal doek van minstens anderhalf bij anderhalf ! Het kost een paar duiten, maar dan heb je ook wat moois. Alleen is zo'n doek het hier niet waard omdat ik na een paar maanden toch weer iets anders zal bedenken voor dit blog. Misschien ga ik nog wel eens overstag.

't Woonhuis-Elspeet
Wat ik ook heel mooi vind is een hele wand met wallpaper van een oude meester!
Onder het motto: Groot, groter, grootst.
Prachtig die grote bedreigde zwaan van Jan Asselijn of de bloesem van Vincent van Goch. Dan is decoreren een makkie want een kamer met zo'n statement heeft niet veel meer nodig.

 

En tussen al dat moois valt mijn oog op een pracht van een schilderij van Willem Roelofs, genaamd; Plas bij Loosdrecht.
Het zijn de gebruikte kleuren die me aanspreken. Grijs, groen, blauw in allerlei tonen. Mooie sobere kleuren en een sobere voorstelling maar waar je toch niet depri van wordt. Het zou ook een beeld van het water hier in de omgeving kunnen zijn. Het doet me denken aan mijn vader in zijn punter, op weg naar z'n rietland. Een groot canvas doek met de afbeelding van dit schilderij zou prachtig staan in onze woonkamer. Maar een canvas doek wordt 't hem dus niet. Ik laat het printen op een poster. Minder prijzig maar ook mooi. Op het oude tafeltje staat 'Willems werk' nu mooi te pronken tot dat het lente wordt.Nu nog een schilderij voor in de lijst. Zo één die echt het nieuwe frisse voorjaar verbeeld.
Jonge eendjes? Bloesem? Voorjaarsbloemen?
Wie heeft er nog een idee?

 

Plaats een reactie onder dit blog. Het wordt zeer gewaardeerd !